Böcker >> Hälsa, naturmedicin och alt. terapi >> Reflexologi & meridianterapi
 
Reflexologi & meridianterapi
 

 
Slutsåld

Tillbaka

Författare: Inge Dougans
Hemsidan: Länk till hemsidan
Info om boken: Häftad, 224 sidor, ca 100 planscher och teckningar.
Normalpris: 235.00 kr kr inkl. moms 6%
ISBN: 91-88362-12-4
Utgivningsår:       1998, 2:a tryckn. 2008
 
Inge Dougans är född i Danmark, där hon även fick sin utbildning i zonterapi. År 1981 flyttade hon till Sydafrika där hon etablerade en egen klinik. Ett par år senare startade hon the International School of Reflexology and Meridian Therapy.

På hennes hemsida finns mycket att hämta, bland annat flera intressanta artiklar på engelska om hur reflexologi kan påverka ADHD-barn, artrit hos äldre, astma, tarmproblem, Downs syndrom, fibromyalgi, barnlöshet, ryggproblem, menopausproblem, smärta och stroke.

Boken har översatts av Ingegerd Björklund och Gunilla Boman.
 
Om boken:
Vad är det som gör zonterapi så effektiv? Länge har man trott att det enbart har med kroppens spegling i fötternas reflexzoner att göra. Så är inte fallet menar Inge Dougans, som i den här smått revolutionerande handboken klargör det nära sambandet mellan zonterapi och kinesisk meridiankunskap.

Boken vänder sig i första hand till zonterapeuter och akupressörer m.fl. samt kroppsterapeuter som arbetar med meridianterapi. Den passar utmärkt som lärobok i zonterapi och meridiankunskap. Även patienter till zonterapeuter och kroppsterapeuter har stor glädje av boken.

Den nya zonterapin
Med utgångspunkt från teorin att människokroppen har sina egna inre energibanor – meridianerna – som är kopplade till olika organ, och att sjukdom uppstår på grund av blockeringar i dessa energibanor, visar den här boken hur man återställer balansen i kroppen, förebygger dålig hälsa och uppnår avspänning.

Med hjälp av tydliga illustrationer ger författaren steg-för-steginstruktioner riktade till både nybörjare och mer avancerade. Boken innehåller även ett antal fallbeskrivningar som ger kött på benen.

Här beskrivs också vacuflexsystemet som författaren utvecklat utifrån zonterapin och som underlättar och förkortar behandlingen. Den går ut på att patienten i ca fem minuter har på sig ett par filtstövlar som med hjälp av vacuumtryck behandlar alla reflexzoner samtidigt. När stövlarna tas av kan man med hjälp av de färgfält som bildats på fötterna avläsa hur reflexzoner och meridianer kämpar för att balansera kroppen. Behandlingen avslutas med sugkoppar på olika reflexzoner i kombination med punkter utmed meridianerna.
 
Recensioner:
Ur Bibliotekstjänsts utlåtande av Helena Mirsch:
"Zonterapi, eller reflexologi som är den internationellt vedertagna beteckningen, är en av de mest använda alternativa behandlingsmetoderna. Så finns det också många handböcker i hur man kan behandla enklare åkommor själv genom att trycka på speciella zoner på fötterna. Ändå fyller den här boken en funktion, dels för att den är skriven av en mycket kunnig zonterapeut, dels därför att den är både seriös och djupgående.

Inge Dougans har arbetat som zonterapeut i över 30 år och har både en gedigen kunskap och en lång erfarenhet av denna speciella behandlingsmetod. I boken ger hon en omfattande historik kring zonterapin och berättar om dess grund, som är det holistiska synsättet, att kropp och själ är ett och att ohälsa beror på obalans i kroppens energisystem. Hon ger ingående beskrivningar av hur man kartlägger och avläser fötterna och hur man behandlar olika sjukdomar.

Boken, som är illustrerad med svart-vita teckningar, är kanske väl avancerad för en nybörjare, utan riktar sig mer till den som verkligen vill lära sig zonterapi."
 
Tillbaka