Böcker >> Barn och ungdom >> Sanna och tossingarna
 
Sanna och tossingarna
 

 
Antal:

Pris:
149.00 kr
(inkl. moms 6%)
Till bokshopen - Tillbaka

Författare: Eva Brenckert
E-post: eva.brenckert@gmail.com
Info om boken: För barn i åldern 6–9 år. Inbunden, 64 sidor, ett 20-tal teckningar i fyrfärg, varav 12 helsidor. Illustrationerna har gjorts av Nina Roegind.
Normalpris: 149.00 kr kr inkl. moms 6%
ISBN: 978-91-88362-59-9
Utgivningsår:       2015
 
Eva Brenckert är journalist, filmare och författare. Hon har tidigare gett ut Tristan och Isolde för barn, Lindskog Förlag, Petter och kärleken, Petter i skolan, Petter i full fart och Petter och skelettet, B.Wahlströms, samt Arvid vill inte flytta, JM.

Hon har också skrivit några vuxenböcker.
 
Om boken:
Sanna, som bor ensam med sin pappa i en lägenhet, blir ofta retad i skolan för att hon är lång och smal. Spinkis kallar de andra barnen henne. Därför gillar hon inte att gå i skolan. Hon har ingen riktig kompis där, tycker hon. Till och med Staffan som hon brukar leka med, och som hon bor granne med, sviker henne när Oskar kommer.

En dag, just när hon ska kasta sig från plinten skriker Oskar: ”Få se nu då Tändsticks-Tarzan!” Sanna tappar balansen och ramlar rakt ner i golvet. Alla skrattar. Till och med Staffan fnissar.

Hon springer därifrån, ut från skolan och rakt in i skogen. Hon springer tills hon inte orkar längre. Då sätter hon sig ner och lutar ryggen mot ett träd.

”Dit går jag aldrig mer”, säger hon högt för sig själv. ”Varför inte det?” En ljus och hemtrevlig röst svarar någonstans i trädet.

Svisch, svosch, så tumlar något ner från stammen och landar framför Sanna.
”Hej, Ruttis heter jag!” säger en liten glad och rund figur med flätor som står åt alla håll kring huvudet.

Och så börjar äventyret...
 
Recensioner:

Ur BTJ:s utlåtande (häfte nr 16, 2015) av lektör Berith Svensson

”Man hamnar rakt i handlingen när boken börjar. Sanna springer genom skogen så fort hon kan med gråten i halsen. Hon tänker aldrig mer gå tillbaka till skolan. Hon är så trött och ledsen på att alltid bli kallad för ’Tändsticks-Tarzan’ av Oskar i klassen, för att hon är så smal och spinkig. Sanna upplevs vara en lite mobbad och sorgsen flicka som bor tillsammans med sin pappa...

I skogen träffar hon Ruttis som är en tossing som lyckas få Sanna glad och stark igen. Tossingarna är pyttesmå fantasifigurer som lever i en parallell värld och man blir inte klok på om de är ”verkliga” eller om de bara finns i Sannas fantasi...

Illustrationerna av Nina Roegind är gjorda i blandteknik med fotografi i botten och karaktärerna som tecknade figurer...

Bokens tema kan sägas vara mobbning. Sanna och tossingarna är en bok som bäst kommer till sin rätt när man läser den tillsammans."
 
Smakprov ur boken:

Tossingar överallt

De kryper genom ett runt hål i väggen och kommer in i ett rum till. Här är det tossingar på golvet, tossingar på sängar och tossingar i hängmattor i taket. När Sanna kommer in i rummet hoppar och klättrar alla tossingarna ner på golvet och landar runt Sanna i en enda röra.
”Hej!” säger Sanna tyst. Plötsligt känner hon sig blyg.
”Hej, hej, hej!” ropar alla tossingarna som nu trängs runt Sanna.

”Är alla dom här dina kusiner?” frågar Sanna och vänder sig mot Ruttis.
”Klart som korvspat!”
”Vad roligt att ha så många kusiner”, säger Sanna och känner sig lite avundsjuk. Hon har bara en och han är redan vuxen.
”Du kan vara vår människokusin om du vill”, föreslår Ruttis.
Ruttis är den bästa kompis man kan ha, tänker Sanna.
”Då blir Gammelmormor din Gammelmormor också”, säger Ruttis. Sanna nickar. Det här är för bra för att vara sant, tänker hon. Så fort Ruttis tystnat klämmer sig en tossing fram och tar tag i Sannas hår.
”Hej, vad lent och fint hår du har”, säger tossingen. ”Krullitott heter jag.”
Krullitotts hår är gräsgrönt och så lockigt att det står rakt ut runt hela huvudet.
”Du också”, säger Sanna.

Sedan kommer de fram och tar på Sanna, en efter en, och säger sina namn. De är så många att Sanna tappar räkningen och namnen kommer hon inte heller ihåg. Plötsligt märker Sanna att hon är hungrig. Det börjar också bli lite jobbigt med alla små händer som nyper och klappar henne på armar, händer, huvudet och lite överallt.
”Jag måste nog gå hem nu”, säger hon.
Ruttis tar Sannas hand och tillsammans säger de hejdå till alla tossingkusinerna.
”Nu ska du få svischa ut med mig”, säger Ruttis. ”Vi tar utfönstret.” Hon öppnar ett fönster i det yttre rummet. Gammelmormor syns inte till.

”Tut, tut! Nu ska vi ut!” ropar Ruttis. ”Häng med nu!”
Och svisch, svisch, brak och knak, så rullar de runt bland barr och löv på marken igen. Att svischa ut och in så där gör en alldeles lycklig, det gladbubblar i magen och i hela kroppen på Sanna. Men så kommer hon ihåg att det är skola som vanligt i morgon.
”Gammelmormor tycker inte om att vi går i skolan”, säger Ruttis.
”Hon tycker att vi kan lära oss det vi behöver av henne och av varandra. Och av livet självt, brukar hon säga när jag tjatar.”
Ruttis ser lite ledsen ut.
”Men i morgon tänker jag smita dit i alla fall”, säger Ruttis och ser bestämd ut.
”Och jag måste väl dit”, antar jag. ”Tänk om vi ändå gick i samma skola, vad mycket roligare det skulle vara”, säger Sanna.
”Kommer du hit i morgon?” frågar Ruttis.
”Ja!”
Och svisch så är Ruttis försvunnen. Sanna börjar gå genom skogen. Idag hittar hon tillbaka trots att det har börjat skymma lite.
Tillbaka