Böcker >> Barn och ungdom >> Små, små visor – Pikku, pikku lauluja
 
Små, små visor – Pikku, pikku lauluja
 

 
Antal:

Pris:
249.00 kr
(inkl. moms 6%)
Till bokshopen - Tillbaka

Författare: Päivi Hällström
E-post: paivi.hallstrom@outlook.com
Info om boken: Häftad,128 sidor, rikt illustrerad med ett 50-tal härliga fyrfärgsteckningar gjorda av Ida Rosén Branzell, se uppslag ur boken nedan, cd-skiva med barnvisor medföljer.
Normalpris: 249 kr inkl. moms 6%
ISBN: 978-91-88362-54-4
Utgivningsår:       2012
 
Päivi Hällström är förskollärare och har arbetat som metodik- och pedagogiklärare vid förskollärarutbildningen på Mälardalens högskola.

Päivi Hällström on lastentarhanopettaja, ja hän on myös toiminut metodiikan- ja pedagogiikan opettajana Mälardalenin korkeakoulussa lastentarhanopettajien valmistuksessa.

Uppslag ur boken:

Sidorna 6-7.pdf
Sidorna 50-51.pdf
Sidorna 72-73.pdf
 
Om boken:

Små, små visor innehåller ett femtiotal kända barnvisor, återgivna dels på finska, dels på svenska. Det är en sångbok i första hand avsedd för tvåspråkiga barngrupper och familjer. Innehållet är sammanställt av förskollärare Päivi Hällström, se ovan.
Päivi med familj sjunger och spelar bokens sånger på medföljande cd-skiva. Arr. Rolf Kumlin

Pikku, pikku lauluja sisältää viitisenkymmentä tuttua laulua lapsille suomeksi ja ruotsiksi. Se on laulukirja, joka on tarkoitettu ensisijaisesti kaksikielisille lapsiryhmille ja perheille. Kirjan on koonnut lastentarhanopettaja Päivi Hällström.
Päivin perhe esittää kirjan laulut mukaan kuuluvalla cd-levyllä. Sov. Rolf Kumlin


Innehållsförteckning:

Barnvisor på svenska
A ram sam sam
Att knacka det går bra
Björnen sover
Blinka lilla stjärna
Blåsippor
Bom, bom, bom, bom
Broder Jakob
Bä, bä, vita lamm
Dansa i en ring
Djurläten
Djurvisa
En bonde i vår by
En elefant balanserade
En rolig lek
Gubben i lådan
Gubben Noak
Ha ha ha, det var bra
Har den äran
Hej, tummen upp
Imse Vimse spindel
I skogen (finsk version)
Jag hamrar och spikar
Ju mer vi är tillsammans
Karusellen
Klappa händema (finsk version)
Kom och låt oss sjunga
Känner du Lotta?
Lilla fågel
Lilla Ludde
Lille Mats
Lilla snigel
Lilla sotarmurre
Lunka på
Mats bil
Morsgrisar
Mors lilla Olle
Per Olssons bonnagård (finsk version)
Rati riti ralla
Ro, ro barnet
Räven raskar över isen
Sankta Lucia
Små grodorna
Snögubbama
Sång om en hare
Tomten och haren
Trollmors vaggsång
Törnrosa
Vaggsång
Var är tummen?
Veckodagarna
Videvisan
Vi går runt i ringen
Vi har öppnat en affär
Vi komma ifrån Riara

Lastenlauluja suomeksi
Aa, aa, Heikki
Aa ram sam saa
Bää, bää, karitsa
Eläinlaulu
Eläinten ääniä
Eteenpäin
Hah, hah haa, hauska on
Hei, peukku ylös
Hämä Hämå Häkki
Isäntä teki talon (ruotsalainen versio)
Jaakko Kulta
Ja minä hakkaan näin
Jos sull' lysti on
Karusellilaulu
Kauppaleikki
Kettu juoksi yli järven
Kotimme on Riia Raa
Laulakaamme
Laulu viikonpäivistä
Lumiukot
Matin auto
Metsässä
Missä on peukalo?
Mä naulaan ja hakkaan
Nalle nukkuu
Ollin marjamatka
Paljon onnea vaan
Parinvaihtoleikki
Peikkoäidin kehtolaulu
Pienelle pajulle
Pienet sammakot
Pieni etana
Pieni nokipoika
Piippolan vaarin talo
Piiri pieni pyörii
Pikku Antti
Pikkuinen ukko
Pikku lintu
Pikku Matti
Porsaita äidin
Prinsessa Ruusunen (ruotsalainen versio)
Pum, pum, pum, pum
Pupulaulu
Pyhä Lucia
Pyöri piirissä
Rati riti ralla
Sinivuokot
Tonttu ja jänö (ruotsalainen versio)
Tuiki, tuiki tähtönen
Tunnetko Liisukan?
Ukko Nooa
Unilaulu
Yhdessä
Yksi pieni elefantti (ruotsalainen versio)
 
Recensioner:

Ur BTJ:s utlåtande (häfte nr 3) 2014
"I den här boken har förskolläraren Päivi Hällström sammanställt ett femtiotal mer eller mindre kända barnvisor. De återges i boken på både svenska och finska samt framförs av författaren med familj på en medföljande cd-skiva.

De kända sångerna dominerar och då främst de som vi brukar betrakta som klassiker... Men visst finns det en underbar poäng att finna till exempel Gullan Bornemarks "Gubben i lådan" både på svenska och finska. Naturligtvis vänder sig boken i första hand till tvåspråkiga barngrupper och familjer. En annan poäng med boken är att Päivi Hällström har ordnat sångerna efter svårighetsgrad, med de lättaste sångerna först.

Boken är illustrerad av Ida Rosén Branzell som med mycket humor återger sångtexternas kärna. Sångerna återges med noter och gitarrackord. Dessutom bjuder författaren på några metodiska råd som avslutar boken."

Recension ur tidningen Förskolan, nr 4 – 2013
"Små, små visor/Pikku, pikku, lauluja innehåller drygt ett femtiotal kända barnvisor, återgivna dels på svenska dels på finska. Visorna består av allt från Björnen sover, Videvisan och Sankta Lucia till några finska traditionella barnvisor: den söta Lilla fågel och Lilla Sotarmurre. Sångerna är placerade efter svårighetsgrad, så de enklaste kommer först och de med mer text kommer senare i boken. Päivi Hällström som har sammanställt boken är både förskolelärare och metodik- och pedagogiklärare. Det följer med en cd till boken där Hällström med familj sjunger och spelar...

Boken är upplagd så att varje uppslag innehåller en visa som presenteras med text och ackordanalys på svenska vänstersidan och på finska högersidan. Det bjuds också på fina illustrationer av Ida Rosén Branzell till alla sångerna. Längst ner på uppslaget visas melodin och ackord till visan. I slutet av boken finns även några metodiska råd som hjälp till lärare. De är korta och tydliga och uppdelade under fem rubriker:

Lär dig först sången ordentligt själv (om hur du förbereder dig för sångstunden), Sjung först – lek sedan (om upplägget av sångstunden), Släpp fantasin loss – dags att leka (om att förbereda lekar som passar till sången), Musik ger glädje (hur man kan låta barnen bekanta sig med olika musikinstrument) samt Inspirerande hjälpmedel (exempel på olika hjälpmedel för sångstunder).

Sångerna är inspelade med enkla fina arrangemang, med piano eller gitarrkomp och vackra tvärflöjtslingor ibland. Sångerna sjungs först på svenska sedan på finska. Allt som allt en lagom tjock barnvisebok som lyfter mycket tack vare bilderna. Den är mest användbar i grupper där barn har finska som språk, men absolut annars också."

Pia Persson, förskolelärare
 
Smakprov ur boken:

Bokens syfte
Små, små visor är en sångbok i första hand avsedd att användas i finsk/svenska barngrupper. Boken kan emellertid också användas som studiematerial i förskollärar- och barnskötarutbildningarna och som visbok i tvåspråkiga barnfamiljer.

I många barngrupper i Sverige finns det barn från Finland. Ett bra sätt för dem att bekanta sig med den nya kulturen är att lära sig sånger på svenska. Av erfarenhet vet jag att barn tycker om att sjunga på främmande språk. De svenska barnen i gruppen har också stor glädje av att lära sig sångerna på finska! En förutsättning för att barnen ska vilja sjunga – och sjunga på båda språken – är emellertid att vi lärare fungerar som förebilder.

Varje sång finns återgiven både på finska och svenska. En del av översättningarna är egenhändigt gjorda. Jag har i många fall översatt relativt fritt för att få fram ett naturligt språk som passar till melodin. I vissa fall skiljer sig den finska melodin från den svenska. Vilken melodiversion jag har valt framgår av registret i slutet av boken.

Sångerna är placerade efter svårighetsgrad med de enklaste sångerna först. Till de flesta sånger finns en teckning som illustrerar innehållet i sången, och som hjälper de barn som inte kan läsa att hitta i boken.

Jag har också skrivit ner några melodiska råd för att hjälpa dig som lärare att finna ett bra och stimulerande arbetssätt. Jag hoppas att boken ska inspirera till roliga och givande sångstunder. Genom att sjunga visor på både finska och svenska skapar vi gemenskap samtidigt som vi värnar om det gemensamma kulturarvet!

Päivi Hällström

Kirjan tarkoitus
”Pikku, pikku, lauluja” on sopiva laulukirja suomalaisten/ruotsalaisten lapsiryhmien käyttöön. Sitä voi myös käyttää opintomateriaalina esikoulunopettaja – ja lastenhoitajakoulutuksessa. Mielestäni kirja sopii myös kaksikielisiin perheisiin.

Ruotsissa on suomalaisia lapsia monissa ruotsalaisissa lapsiryhmissä. Hyvä keino on tutustua laulujen kautta uuteen kulttuuriin. Tiedän kokemuksesta, että lapsista on hauska oppia lauluja vierailla kielillä. Se on kivaa myös ruotsalaisten lasten mielestä, mikäli me opettajat osaamme näyttää esimerkkiä. Jos osaa laulaa lauluja ruotsiksi ja suomeksi, vaalii samalla yhteistä kulttuuriperintöämme.

Jokainen laulu on kirjoitettu sekä ruotsiksi että suomeksi. Osan käännöksistä olen tehnyt itse. Olen kääntänyt vapaasti, sillä katsoin tärkeäksi, että lauseet ovat luonnollisia ja sävelmään sulautuvia. Muutamissa lauluissa, suomalaisessa ja ruotsalaisessa versiossa, on pieniä säveleroja. Rekisteriin (kirjan lopussa) on merkitty, minkä sävelversion olen valinnut kirjaani.

Laulut eivät ole aakkosjärjestyksessä. Järjestin ne ”helposta vaikeampaan” metodin mukaan. Useimmilla lauluilla on oma kuvansa laulun etsimisen helpottamiseksi lapsille, jotka eivät osaa lukea.

Olen kirjoittanut metodisia ohjeita kirjaani, auttaakseni sinua löytämään parhaan ja mahdollisimman innostavan työtavan. Toivon teille rikastuttavia ja antoisia laulutuokioita. ”Pikku, pikku lauluja” luo yhteishenkeä ja vaalii samalla yhteistä kultuuriperintöämme.

Päivi Hällström
Tillbaka