Krönika >> Hur farlig är maten? - 1 november 2010
 

Hur farlig är maten? – 1 november 2010

Under veckan som gått tog jag mig tid att titta på ”Efter tio” med Malou. Temat var Mat – och hur farlig är maten vi äter? Om du inte såg programmen, gå in på TV4 Play och se dem. Det har varit många bra inslag, även om det inte direkt varit några nyheter för mig (bortsett från att forskarna vet mycket mer idag), som engagerat mig i vardagsmat och näringsfrågor sen mitten av 1970-talet. Då gick jag bland annat med i Matfront i Västerås och började inhandla KRAV-odlat, utan mellanhänder, till familjen.

För över 30 år sedan fanns det inte mycket ekologiskt att köpa i butikerna. Idag gör det dessbättre det och utbudet, liksom efterfrågan, tycks öka hela tiden. Tyvärr är det fortfarande skralt med framför allt närodlade produkter, t.ex. ekologiska grönsaker och rotfrukter i affärerna. Det är oerhört glädjande att många människor, och till och med läkare, börjar bli alltmer medvetna om matens betydelse för både den fysiska och psykiska hälsan.

Men skräpmat (snabbmat av alla slag, chips, kakor och kaffebröd, pulversåser och -soppor, läsk och godis etc.), som innehåller dåligt med näring och är rik på tillsatser och kemikalier finns det fortfarande gott om i affärerna. På grund av efterfrågan förstås… Att man blir både beroende, fet och sjuk av den fick man flera bevis på i ”Efter tio”.

För att inte tala om vad alla kemikalier i närmiljön ställer till med i kropp och själ. De gäller inte bara de som finns i livsmedelstillsatser utan även i t.ex. möbler och barnkläder (flamskyddsmedel), plastleksaker och kvitton (hormonstörande ämnen). Idag vet man att de kan ge kroniska sjukdomar som astma, allergi, fetma, hyperaktivitet typ adhd etc. Och värst drabbade är småbarn som stoppar saker i mun.

Vad kan man då göra åt det som privatperson? Bli en medveten konsument! Ta reda på saker och agera utifrån det. Köp ekologisk mat, t.ex grönsaker, rotfrukter, frukt, nötter och sädesprodukter, samt ren fisk och rent kött, och ekologiska produkter, t.ex. kläder, lakan och örngott samt kosmetika. Läs noga på förpackningarnas innehållsförteckning innan du köper något. Undrar du över något E-nummer, se E-nummernyckel på www.livsmedelsverket.se. Kemikalier kan du läsa mer om på Kemikalieinspektionens hemsida, www.kemi.se, där finns det informativa listor.

Sist men inte minst: Ge dina barn goda matvanor genom att laga maten själv och undvik halvfabrikat.

Ett tips: Om du vill ha snabb info om hälsosam mat och goda råd om kostens betydelse för hälsan, titta närmare på min bok Hälsokostlexikon med grundrecept, som innehåller ca 1 200 uppslagsord om grönsaker, rotfrukter, baljväxter, fullkornsprodukter etc. Dessutom finns det mer än 150 goda näringsrika recept och grundrecept på vegetarisk mat.

Så några tröstens ord i väntan på bättre tider. Om du tycker det ser mörkt ut, vill jag berätta om vad och hur man äter i Agartha – jordens inre värld, där det lever mer utvecklade människor än här. Jag har just gett ut en bok som heter så och blev mycket förtjust när jag läste om hur man löst matfrågan där:

”Här äter vi föda som jorden producerat i vår närhet, vår omgivning. Den genomgår inga processer och är helt naturlig. Vi roar oss med att ge den form och färg ibland, men utan biprodukter. Om vi värmer den förlorar den lite i näringsvärde, men en del hårda bönor och liknande måste vi koka och krydda med egna kryddor.”

Maten, som är läckert vegetarisk av högsta kvalitet, hämtas på matcentraler som ligger ganska tätt och man trycker på en knapp för den rätt man vill ha och vips är den klar...

Tillbaka